New York–Philadelphia–University of Delaware 


Jag reste in dagen innan, till New York, tog en Mega-bus till Philadelphia och sov en natt där, innan jag fortsatte med lokaltåget till Wilmington och därifrån lokalbuss till universitetet.

 

Onsdag 17 juli

Wilmingtons station, metallsoffan sval av luftkonditionering, 36 grader utanför. Åkt förortståg från Philadelphia, passerat små amerikanska samhällen med huvudgata och luftledningar som följdes av stora oljedepåer som ersattes av lummig grönska intill en enorm flodmynning. Har rekat bussen till University of Delaware, sånt får göras på plats, stämde inte med tillgängliga webbsidor. 
 
Lång dag i går, råkade bli precis lite mer än 24 timmar. Spökrunda i hög värme till kl nio, sen lite bussrekande och läggdags. Intressant att sova i dånande blåst från luftkonditionering, men bättre än motsatsen. Baren med frusen yoghurt som man spritsar ut ur mjukglassmaskiner och lägger björnbär, jordgubbsskivor och hackad choklad ovanpå dubbelt frekventerad. Vandrarhemmet helt OK, men smala trappor till fjärde våningen.
 
New York varmt, lång tunnelbaneresa från Jamaica station till Penn station, hitta busshållplats mitt i surret av trafik och gatuförsäljare som taget ur en typisk filmscen. 
 
Megabus hållplats inte lika klassisk, en solstekt trottoar ovanför ett bortglömt grönområde mitt emot ett kontorskomplex med stor polisbuss parkerad utanför. Vi som inte beställt biljett köade ostrukturerat kollektivt oavsett destination. Eftersom jag vare sig är kamouflagetatuerad eller har nitar i näsan eller på kläderna fick jag förstås inget extra säte för ryggsäcken. Killen bredvid kom ursprungligen från Karibien, kunde dock lika väl varit Bosnien, hade haft häst när han var liten. Jag kan rida men vet ingenting om hästarna, som han sade, underbara djur. Wifin ombord funkade dåligt, han lånade ut sin iphone, men jag kände inte riktigt för att logga in på sidor med lösenord. Som om tre filmer på flyget inte varit nog tyckte han att jag behövde underhållas med en film, tryckte igång As good as it gets och somnade.
 
Philadelphia söt och prydlig stad med gamla byggnader. Mellangatorna som binder samman de prydliga huvudgatorna är inte riktigt så fina, vilket även gäller Bank St där vandrarhemmet ligger. Det kunde tyckas att fastigheterna mitt i centrum skulle vara mer attraktiva än att de får stå och förfalla. Vandrarhemskillen som guidade spökrundan var från Florida och hade gjort samma reflektion. Han ledde oss förbi ett antal kyrkogårdar, och jag undrade varför många gravar var prydda med en liten korsning av EU-flaggan och den amerikanska flaggan. Vid närmare åsyn var det visst vita stjärnor, och det visade sig vara den första amerikanska flaggan, och gravarna de satt på innehöll stupade i inbördeskriget. För tvåhundra år sen, hur många så gamla gravar skulle någon ens känna till hos oss? Eldflugor, brinner de upp eller är det bara som det verkar när de lysande går upp i rök?
 
Tunnelbanestation finns precis om hörnet till vandrarhemmet, inte så långt att släpa väskan i den fuktiga värmeböljan. Märkligt nog går det att fungera i den, fast det känns svårt att andas just när man kommer utom dörren och stiger in i värmeväggen. Behövde ett par sandaler till, vandrade kvarter på kvarter och såg bara historiska byggnader, kontorskomplex, historiska byggnader, kontorskomplex. Frågade en vakt som pekade på nästa kontorskomplex. Inga skyltfönster, neonskyltar eller braskande reabudskap, all köpenskap fanns inuti svala köpcentra i flera våningar. Flipflops populära i allt från bad- till elegant modell, svårare att hitta alternativ när man redan börjat få skav mellan tårna. Vad tycker du om de här frågade en glad negress som provade bjärt färgade gympadojjor och jag uppmuntrade, de gick bra ihop med hennes byxor. Sen sprang jag på de precis rätta sandalerna i en skoaffär som såg lite för fin ut, men reapriserna var helt OK, sandalerna kom även att visa sig bekväma.

IMG_0022.jpg

Sömniga Wilmington, där alla höll sig inne i luftkonditioneringen.

 

 

IMG_0008.jpg

Jakt på sparsam skugga vid Megabus hållplats i New York. 

 

 

IMG_0016.jpgTrivsamma vandrarhemmet vid sämre bakgata i rara Philadelphia.

 
stäng