ISES i Vancouver 2015

 

 

 

11:e internationella konferensen för Equitation Science ägde rum på University of British Columbia i Vancouver, Kanada den 6-8 augusti. Årets tema var Ethical Equitation for All Equestrian Disciplines: Breaking Barriers and Building Bridges.

 

 

ISES (International Society for Equitation Science) grundades av forskare inom det etologiska fältet, när de såg att intresset för interaktion mellan människa och häst växte bland såväl professionella utövare som akademiker, säkert parallellt med ett växande allmänt hästintresse i många länder. 

 


Syftet med ISES är att föra ut och uppmuntra tillämpning av forskningsresultat och avancerad praktik, vilket ytterst förbättrar välfärd och djurskydd för hästar och deras utbyte med människor. Kort kan man säga att forskningen främst handlar om hästens beteende och träning.

 

 

170 delegater utgjorde den största konferensen utanför Europa. De två första dagarna ägde rum på universitetet, där 26 nya studier presenterades, fyra plenarföreläsningar hölls och 29 posters kunde studeras.

Tredje dagen flyttade konferensen ut till Southlands Riding Club och Practical Day. Inlärningsteori applicerad på träning föredrogs, fyra olika discipliner – dressyr, hoppning, western och para-dressyr – demonstrerades i lektionsform på etologisk bas, säkerhetsteknik för veterinärer, hovslagare och andra utifrån hästens beteende, inlärningsteori vid inridning, föreläsning om hästhållning de 23 timmarna vi inte rider hästen och ett test av en ny form av bedömning i dressyr där alla deltog, stod på programmet (sistnämnda missade jag merparten av, eftersom jag fastnade i ett intressant sadelresonemang med en sadelmakerifirma).

 

 

Eftersom det var en lång resa åkte jag en vecka i förväg. Det finns mycket att se i Vancouver, och det gick lätt att fylla varje dag, antingen man strövade på stadsgator, i parker eller vandrade i bergen. Eller åkte ut till någon av öarns längs kusten, vilket jag gjorde en av dagarna.


 

 

IMG_1959.jpg

Arkitekturen i Vancouver var omväxlande. Här entrén till föreläsningssalen på University of British Columbia.

 

IMG_2036.jpg

Kanadas nationalträd, även det i omväxlande varianter. Här lite torrt, precis som väderleken; ständig brandfara när det kaliforniska klimatat kryper uppåt kontinenten.

 
stäng