Mirabeu hotel, sunkigt! Gillar sunkiga hotell! Någon hade glömt en öppnad odrucken burk öl vid tvn, telefonen ringde envetet medan jag låste upp, vid midnatt. Mumlande ursäkt. Toalettringen lite sprucken men kraftig, incheckningstagg på golvet vid nattygbordet. Men rena handdukar och lakan. Dörren bakom branddörr i slutet av sin lilla korridor efter den extremsmala trappan, översteg väl en meternorm. Alla husen rätt extremsmala, men var var det här, sju våningar och hörnstatus. Fina hus när de byggdes och underhållna. Fantastiskt utskjutande tak över uteserveringen två hus/tio meter bort, gjutjärn. Allt inplockat sen, kl kvart i sex på morgonen. 

 

Åh, inte i det här området, du får gå åtminstone tio minuter. Receptionisten på Windsor var rätt ute, fast det tog nog mindre än tio minuter. Men rätt om området, gammal kolonialmakt får ta hand om de sina, oavsett varifrån i Afrika de härstammar. Lång kaftan på snygga och älskvärda nordafrikanen som gav mig nyckeln, dolde kulmage. 

 

Dumt att bara köpa en dubbel mandelkaka med kladd mellan och en våffla doppad i mörk choklad när jag letade pengamaskin, receptionens tog inte mitt kort och den på hörnet bad om ursäkt. 2:70 euro för mineralvatten på stationens Starbucks, säkert billigare i någon av alla nattöppna - spritaffärerna. Muslimer? Dricker de i Belgien, eller tjänar de bara på andra? Kvart i sex på morgonen var de fortfarande öppna, fortfarande tänkte jag inte på köpa vatten. 

 

Sparsamt med öppna nätverk, trodde stationen, i alla fall. Nix tåget, men inte särskilt modernt, dock ej så åldrigt och slitet som förortståget från Charleroi. Fyra mil tog hur lång tid som helt. Buss och tåg billigare och snabbare än flygbuss, enligt bänkgrannen på flyget. Som missade sin tangouppvisning i Luxemburg när planet blev två timmar försenat. Möbeltassar under skorna för att kunna snurra bra. Tog honom för betjäning först, i vitskjorta och kostym med väst, och så satt vi längst fram. Vd på finansbolag i Gbg-Lux. Stor dunjacka i oktober, jo, fickorna och påsigheten, jag lyckas få med 16 kilo i stället för tio. Snabblektion om Luxemburg. En halv miljon, tillsammans med Norge Europas rikaste land, bra på finansförvaltning. Genomgångsland för karriär, kompisarna byts ut vart tredje år. Alla har hushållerska, tre bilar i familjen varav en till hushållerskan. A- oxh B-lag i inkomstligan, fast lite oväntade fördelningar, busschaufförer måste kunna fyra språk och ha god allmänkunskap, lärare konkurrensjobb, bara de bästa kommer in. 

 

Nästan charmigt med de morgontrötta på Doordrecht station. Åtta minuter, en dyr stationsutfodring till. Nybakad mörk brödstång i avlång påse, inget smör? Russin! Perfekt! Kiwidrycken väntar vi med. Konstigt byta språk man inte talar, blir en sorts dövstumspråk i stället för att babbla engelska. Kvart över åtta och det börjar komma landskap. Platt! Trädrader med kronor som svart spets, rosa stråk vid horisonten, västerut? Hur åker vi? Ska vara kl nio prick i Eindhoven i alla fall, men nu står tåget stilla. 

 

Perrong bland trädraderna. Något om stromschtooring in Breda. Bara holländska på det här tåget, belgiska körde trefyra språk, holländska grövre än flamlämdska. Två timmar senare, Breda, någon mil framåt. Tåget trasigt, buss från stationen på landet. Blåst. Kallt. Betong och stål, flera spår. Det började regna. Som sillar vid hissen till övergången. Snabbtågen virvlade om oss. Om extrabussen kom var den utan oss. Lokalbussen krängde i byarnas gränder, tegelhus och kanaler, hästar och kor. Rotvälska från chauffören, tolkat som att här skulle bussen vända, vart ska ni allihop? Breda vrålade bussen, tuffade ut på stora vägen. 

 

Nytt tåg, utan internet, och nu när jag fått hjälp med anslutningen som inte var automatisk. Platt landskap, hästar i platta hagar, plantskola - enar. Nån ska ju odla dem. Från frö, hur lång tid tog det innan de blev halvmeterhöga? Kor, hästar, kanaler, cykelbanor på broar över kanalerna. 

 

Och så kunde jag gått av i Tilburg och tagit bussen till Hooge Mierde. Sparat en timma! Nåja, tajming med bussen i Eindhoven inkl toalettbesök. Jethandtork som man stoppar ned händerna i, fwofff. Kunde inte uttala vart jag skulle, men det stod ju på bussen, tvingades försöka ändå när det inte fanns biljettmaskin. Klart, Reusel som röntgen, inte så konstigt. Massor av nätverk, alla låsta. Shettisar och friesiska, stall och hagar i villakvarteren. Enhästarstrailers! Mer eneplantskolor, hur i hela friden. Och klippta! Tja, tuja var kanske det. Och en åsna, busstoppet före Academy Bartels.

 

Hemsida_ises_1.jpgBryssels centralstation klockan sex på morgonen.

 

 

 

 

Hemsida_ises_2.jpg

Stationen i Breda, rejält försenad.

 

 

 

Hemsida_ises_3.jpgFramme på Academy Bartels, efter lokalbuss till Hooge Mierde.

 
stäng